AfdrukkenToen Armand De Meulemeester, nu al 25 jaar geleden, zijn kruisweg schilderde - in meditatie en bezinning samen met de paters Trappisten van Westvleteren -, had ook hij zich nooit kunnen voorstellen dat die nog een lange omzwerving langs Vlaamse kerken en kathedralen zou maken. Na een korte eerder ceremoniële tentoonstelling in de crypte van de Sint-Hermeskerk te Ronse verdween deze ongewone kruisweg toen ‘voorgoed’ achter de muren van de abdij van Westvleteren. Daarvoor was hij in opdracht gemaakt en uiteindelijk bestemd.

Renovatie en verbouwing van de abdij beslisten er echter anders over. Zo kwamen deze merkwaardige taferelen na een omzwerving van meer dan twee jaar in september 2012 nog een laatste maal naar de Sint-Hermescrypte, waar de reeks tentoonstellingen zou worden afgesloten. Daarna zou hij, en nu wél definitief, terugkeren naar de abdij om er in de kloostergangen deel te worden van gebed en meditatie.

De Vlaamse Cultuurkring Lokeren greep deze buitenkans. Op zondag 30 september bracht een kleine groep een bezoek aan deze op zijn minst gezegd, onorthodoxe, levensgrote en monumentale kruisweg. Een ingetogen en sereen bespraakte gids stond in voor rondleiding en toelichting. Het werd een artistieke en spirituele ontdekkingstocht.

De zonnige zondag werd tot eenieders voldoening besloten met een korte verkenning van de binnenstad en een rustmoment op de Muziekberg in taverne Boekzitting.