Afdrukken

10u AFSPRAAK IN DE LOKETTENZAAL VAN STATION GENT DAMPOORT

In de voormiddag ontmoeten we enkele vrijwilligers van Buren van de Abdij vzw, een vereniging die de buurt bij elkaar brengt in en rond de ruïnes en tuin van de oude Sint-Baafsabdij. Ondertussen gaat de werking in de Gentse Machariuswijk (vlak bij de Dampoort) evenwel veel verder dan

ontmoeting alleen.

We gaan in gesprek met mensen die in deze buurt actief zijn rond thema's als sociale cohesie, cultuur, duurzaamheid, diversiteit ... We ontdekken hoe zo'n buurtorganisatie vorm geeft aan dat gevoel van “thuis zijn”, voor alle bewoners in de buurt. We horen meer over de geschiedenis van de wijk, maar vooral ook over de rol die infrastructuur speelt bij het bevorderen van sociale cohesie en over de veelheid en verscheidenheid van initiatieven, die door meer dan 100 vrijwilligers gedragen worden.

Een mooi voorbeeld dat sociale cohesie, architectuur en duurzaamheid met elkaar verbindt is het “Wijkwerf”-project dat EnerGent in samenwerking met de Buren van de Abdij in goede banen leidt. Het is een initiatief waarmee beide partners de inwoners van de wijk Macharius-Heirnis - en bij uitbreiding die van heel Gent - willen aanzetten en helpen om samen hun woning energiezuiniger te maken of te renoveren.

Dat alles komt aan bod bij een kop koffie of thee in Herberg Macharius, gevestigd in het poortgebouw (Coyendanspark, Voorhoutkaai 43+, 9000 Gent) van het voormalige slachthuis.