Zondag 1 juni (15u): geleid bezoek privémuseum Filip De Pillecyn

Programma

15.00u  museum Filip De Pillecyn, Aartstraat 30 te 9220 Hamme: welkom door dhr. B. Buyle
15.10u aanvang geleid bezoek (de gids plaatst de auteur in zijn tijd schetst zijn literaire betekenis)
16.20u einde bezoek en verplaatsing (op loopafstand) naar Galerie Id+Art, Sint-Jansstraat 17, 9220 Hamme
16.30u welkom door dhr. F. Huylenbroeck, galerijhouder, die ons rondleidt in de lopende tentoonstellingen en die becommentarieert
17.00u drankje als afsluiter

(Deelnemen is gratis tot 18 j. Leden en -26j: € 2. Niet-leden: € 4. (Dit is de bijdrage voor de gids; de bezoeken zelf zijn gratis.)

Verplaatsing met eigen vervoer of carpooling (vertrek 14.30u, parking Grote Kaai, Lokeren).
Info en inschrijving: [w] http://vlaamsecultuurkringlokeren.be -
[e] Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
[m] 0495 24 57 48

Wie Filip De Pillecyn was lees je hier ...

 

De mens Filip De Pillecyn


Filip De Pillecyn (Hamme 1891 – Gent 1962) vertrok in 1915 via Engeland naar Frankrijk waar hij zich als vrijwilliger bij het Belgisch leger liet inlijven. Aan het front kwam hij als ‘cyclist’ bij de zware artillerie terecht. Aan het IJzerfront kwam hij opnieuw in contact met vrienden uit de vroegere studentenbeweging zoals Rik Borginon en Adiel De Beuckelaere. Door deze contacten zou hij een belangrijke rol spelen in de zgn. Frontbeweging, die de rechten van de Vlaamse soldaten in het Belgisch leger verdedigde. Die beweging streefde naar bewustmaking van de Vlaamse soldaten en nam ook initiatieven om het geestelijk en fysiek welzijn van de soldaten te bevorderen. Het brede publiek kent wellicht nog best de zgn. heldenhulde-zerken (Iers kruis, AVV-VVK, naar een ontwerp van Joe English), waarvoor de soldaten zelf spaarden. Na WO I oordeelde de legerleiding dat de gevallen soldaten begraven zouden worden onder gelijke 'Belgische' grafstenen en werden ze grotendeels vernield. Minder bekend is dat de frontbeweging ook een sterk maatschappelijk engagement had en studie-, lees- en schrijfkringen organiseerde, waar medesoldaten zich konden voorbereiden op een beter leven na de oorlog.

Aan het IJzerfront ervoer De Pillecyn de ondergeschikte positie van de Vlamingen. De uiterst barre levensomstandigheden van de soldaten zouden een stempel drukken op zijn verdere levenshouding. Na de WO I schreef Filip De Pillecyn voor De Standaard en trad hij ook vaak op als gastspreker bij diverse manifestaties. Hij ijverde voor de oprichting van Vlaamse studentenverenigingen en oudstrijdersbonden. Als medestichter van de Vlaamse Oud-strijders (VOS) was hij ook nauw verbonden met de organisatie van de IJzerbedevaarten, waar hij vaak als gelegenheidsredenaar optrad.

Zoals veel gewezen fronters voerden de oorlogstrauma’s en het uitblijven van de door koning Albert I beloofde gelijkberechtiging van de Nederlandstaligen in België ook Filip De Pillecijn tot de - in zijn geval culturele - collaboratie.

De auteur Filip De Pillecyn

Met boeken als bv. 'Monsieur Harwarden', 'Soldaat Johan' en 'Mensen achter de dijk' heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan ons literair erfgoed. Door zijn collaboratieverleden blijft zijn werk tot vandaag echter onderbelicht. In 2010 wijdde het literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd in zijn winternummer (9/4) aandacht aan deze problematiek. In Begoochelingen en ontgoochelingen van een Vlaamse nationaal-socialist. Omtrent het idealisme van de schrijver Filip de Pillecyn schetst literatuurhistoricus en -criticus Kris Humbeeck (Universiteit Antwerpen) het grote kader en de rol die Filip De Pillecyn daarin speelde. Tegelijk pleit hij ervoor om de politieke overtuiging die deze kunstenaar in een specifieke periode in zijn leven had, te scheiden van de literaire betekenis van zijn werk. In 'Het Literaire Pleidooi' van deBuren bepleitte hij op do. 3 maart 2011 met vrucht om Filip De Pillcyn op te nemen in het Pantheon van het Letterkundig Museum (Den Haag).

Informatie en documentatie over Filip De Pillecyn

Wie meer wil weten over de betekenis van deze kunstenaar vind wetenschappelijke bijdragen over de mens en de auteur op de websites van

- het Filip De Pillecyncomité (o.a. studies, biografie, bibliografie)
- de DBNL - Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
- odis - databank intermediaire structuren
- de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging
- deBuren - Het Literaire Pleidooi II

 

 

 

Joomla templates by a4joomla