Afdrukken


Schrijf nu in!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren vele soldaten slachtoffer van bizar, angstig en gestoord gedrag, men sprak van ‘shellshock’. De legerleiding stond voor een dilemma: waren ze echt getraumatiseerd of waren het gewoon lafaards, die zo probeerden van het zeer angstwekkende front weg te blijven? Moest men ze evacueren of beter terugsturen? En hoe behandelt men shellshock het best?

De tentoonstelling Soldaten en psychiaters 1914-2014 onderzoekt de aandacht voor en de omgang met psychisch leed tijdens de Groote Oorlog, maar focust eveneens op recentere conflicten uit de jongste eeuw. Hoe behandelen psychiaters een soldaat met het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) vandaag? Is er meer begrip? En hoe kijken verslaggevers en oorlogsfotografen naar oorlogsgeweld en psychisch leed?

Soldaten en psychiaters brengt de psychische gevolgen van oorlogsvoering in beeld: van de eerste shellshockfoto’s en de actuele oorlogsfotografie tot tekeningen van omgebrachte psychiatrische patiënten tijdens WOII. Maar de oorlog is soms zeer dichtbij: ook slachtoffers van verkrachting en misbruik lijden aan dezelfde symptomen van PTSS. Soldaten en psychiaters toont de evolutie van het traumabegrip: van shellshock tot posttraumatisch stresssyndroom, van 1914 tot 2014.

Meer informatie over de toegankelijkheid van het museum vindt u hier.
Het adres en de routebeschrijving vindt u hier.

Locatie : Museum Dr. Guislain, Gent
Contact : (voor do. 3 april): 0495 24 57 48 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De rondleiding (max. 20 pers. / gids) begint om 15u (duur: 1.15u).
Prijs: € 10 (leden), € 12 (niet-leden).
€ 5 korting voor - 21