Afdrukken

streekproducten Pascale Barbion, medewerkster van het Rodenbachfonds en Kookgastronoom van Vlaanderen, vertelde smakelijke verhalen. Voedsel gebruikt om te behagen, te verleiden of vergiffenis te vragen. Maar ze leerde ons ook de petite histoire achter het gebruik van groenten en kruiden, die vandaag een vast onderdeel zijn van onze keukentraditie, zoals asperge, artisjok en tomaat. Dat alles werd afgewisseld met humoristische, vaak licht erotisch getinte verhalen van vroeger.

Het begrip "erotisch" toont vooral hoeveel taboes er ook in het Westen tot kort geleden bestonden m.b.t. sex en alles wat daar rond hing. En dat taboes tussen mannen en vrouwen zich zelfs uitstrekten tot de voeding. Zo mochten vrouwen bv. geen artisjokken eten omwille van de eraan toegedichte lustopwekkende gevoelens, en mannen wel.

Tussendoor konden de aanwezigen ruiken aan gesloten mandjes en voelen in tastdozen om verschillende kruiden en groenten te herkennen. Ze kregen ook hapjes aangeboden, die verband houden met de lokale Lokerse tradities: een preiroomsoepje (preikweek in Eksaarde), peperkoek (zgn. poonkoek van De Vreese, Lokeren) en chocolade (pralines van Chocolaterie Camargue, Lokeren).

Meer foto's zien? Klik hier.