Wist je dat net de uitzonderlijke economische en demografische positie van Antwerpen in de 15-de en 16-de eeuw belangrijke redenen geweest zijn waarom de ideeën van Luther zich zo (snel) verspreid hebben? Of dat het Zuiden van de Nederlanden in die tijd meer protestants was dan het Noorden?
Zondag 15 oktober (14u) a.s. organiseert de Vlaamse Cultuurkring Lokeren een geleid bezoek aan de tentoonstelling Een Lutherse lente in Antwerpen, in de Sint-Andrieskerk, Waaistraat in 2000 Antwerpen. Een verhaal over

tolerantie en repressie in de zestiende eeuw.

De tentoonstelling kadert in het Lutherjaar, dat vooral 'leeft' in buurlanden met een aanzienlijk protestantse bevolkingsdeel, zoals o.m. Nederland en Duitsland. Het herdenkt het feit dat de Duitse Augustijner monnik Martin Luther (1483-1546) 500 jaar geleden - op 31/10/1517 -  zijn 95 stellingen tegen de aflatenhandel van de toenmalige Katholieke Kerk afkondigde. Wat in feite een vraag was om een einde te maken aan een reeks misbruiken, die in tegenstrijd waren met de geest van de christelijke evangeliën en gedragen werd door brede bevolkingsgroepen leidde in Europa uiteindelijk tot een spiraal van geweld en bloedvergieten tussen katholieken en protestanten, die meer dan een eeuw zou duren.

Was dit een 'godsdientsoorlog', zoals mijn generatie het nog geleerd heeft in het vaderlandse geschiedenisonderwijs? Onder meer, maar het was veel meer dan dat alleen. Wie in het voorbije decennium het nieuws gevolgd heeft over wat zich - tot vandaag - afspeelt in Irak, Tunesië, Lybië, Egypte en Syrië weet dat de oorzaken veel breder zijn dan religie alleen. Het gaat ook over tyrannie en willekeur, het machtsstreven van daaraan ondergeschikte geestelijke en wereldlijke machthebbers, ongeletterdheid en armoede bij brede bevolkingsgroepen, een gebrek aan toekomstperspectieven, het onafhankelijkheidsstreven van onderdrukte etnische groepen ... Het speelt allemaal een rol.

Maar het wordt pas écht gevaarlijk wanneer voortschrijdende kennis en inzicht bij brede groepen in de maatschappij de bestaande machtsorde in het gedrang brengen. En dat is precies wat in Europa 500 jaar geleden ook gebeurd is. In dat Europese verhaal werd Antwerpen één van de steunpilaren van het Lutheranisme in Europa. Hoe dat mogelijk werd, wat er gebeurd is en welke gevolgen dat gehad heeft die tot vandaag doorwerken leer je tijdens dit geleid bezoek. Iedereen is welkom.

PRAKTISCH
Startpunt: ingang Sint-Andrieskerk, Waaistraat 5, 2000 Antwerpen
Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0495 24 57 48.
Tento: gratis. Gids: € 4 (leden & -16 gratis).
Vertrek carpooling: 13.15u, parking Grote Kaai, 9160 Lokeren.

Joomla templates by a4joomla